Malzemeler:
- 250 gr. Kuşbaşı et
- KARAEFE Kurutulmuş Karışık Sebze 100 gr (Çoğu patlıcan, en azı biber olacak)
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tepeli tatlı kaşığı toz sumak, veya bir yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- Kuru reyhan, tuz, zeytinyağı
Köftesi için:
- 1 su bardağı ince bulgur (simit, esmer değil, sarı bulgur olacak)
- 1 su bardağı su (ıslatmak için)
- Yarım su bardağından bir parmak fazla un
- Tuz
Yapılışı:
1 saat önceden kuru sebzeleri sıcak suya ıslayın. Bulguru da bir bardak soğuk suyla kısır ıslar gibi ıslatın. Eti bir tencerede soteleyip üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun. Yumuşayana kadar pişirin. Başka bir tencereye bir soğanı doğrayın. Az bir yağda soteleyin. Salçasını ekleyip eritin. Eti suyuyla beraber üzerine ekleyin. Kaynamaya başlayınca, kuru sebzelerin ıslattığınız suyunu süzüp, tencereye ilave edin. O pişerken, ıslanan bulgura unu ve tuzu ekleyip, az su ilavesiyle özleşene kadar yoğurun. Bilye büyüklüğünde köfteler hazırlayıp, pişen sebzelerin üzerine ekleyin. Haşlanmış nohutu ve tuzu da ekleyin. Köfteler pişince yemeği ocaktan alın. Çok bekletmeden servis edin.
Not:
Sarı bulgur yerine esmer bulgur kullanacaksanız, ıslattığınız suyu azaltın. Çünkü esmer bulgur çok su çekmiyor. Köfteniz hamur olmasın. Bu tarz köfteli yemeklerde, yemeği servisten bir kaç saat önce hazırlarsanız, köfteler şişer ve istediğiniz lezzeti bulamazsınız. Köftesi piştikten hemen sonra ikram etmelisiniz. Kuru sebzelerin iyi pişmesi lazım, yoksa sebzelerin nahoş bir yapısı olur.