Malzemeler:
- KARAEFE Karışık Dolmalık (patlıcan,dolmalık biber,kabak ) Kurusu (22 - 25 Adet)
- 300 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)
- 2 orta boy kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı limon suyu [ 2 tatlı kaşığı nar ekşisi veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi ]
- 1 Çay kaşığı karabiber , kimyon, nane ve pul biber
- 1 Tatlı kaşığı tuz
Dolmanın sosu için:
- 1 yemek kaşığı biber salça
- 1 çay kaşığı limonsuyu yada sumak ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 lt Kaynar su
Kurulukların Hazırlanması:
- KARAEFE Karışık Dolmalık Kurularının ipini çıkarıp kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
- Karışık dolmalıklar ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı karışık dolmalıkları batırdığınızda, tırnağınız karışık dolmalıklara geçmeli) Kaynama işi bittikten sonra karışık dolmalık kurularını soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
Harcının Yapılışı:
- Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
- Soğan ve sarımsakları ince inçe doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
- Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ( ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
- Haşladığınız patlıcan , biberleri ve kabakları hazırladığınız iç harcı ile doldurun (Karışık dolmalıkların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
Sos Yapılışı:
- Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça koyup 3-4 dakika kavurun
- Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.
Dolmanın Pişirilişi:
- Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,üstüne de dolma taşı veya ağır tabak ve benzeri bir şey koyun
- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,
- 5-10 dakika dinlendirdik den sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
Püf Noktalar:
- Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
- Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
- Bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
- İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir