KARAEFE Dolmalık Patlıcan Kurusu Tarifi


KaraEfe Dolmalık Patlıcan KurusuMalzemeler:

- KARAEFE  dolmalık patlıcan kurusu  (22 - 25 Adet)

- 300 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)

- 2 orta boy kuru soğan

- 3 diş sarımsak

- 1,5 su bardağı pirinç

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 2 tatlı kaşığı limon suyu [ 2 tatlı kaşığı nar ekşisi veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi ]

- 1 Çay kaşığı karabiber , kimyon,  nane ve pul biber

- 1 Tatlı kaşığı tuz


Dolmanın sosu için:

- 1 yemek kaşığı biber  salça

- 1 çay kaşığı limonsuyu yada  sumak ekşisi

- 1 çay kaşığı tuz

- 4 yemek kaşığı zeytin yağı

- 1 lt Kaynar su


Kurulukların Hazırlanması:

- KARAEFE  Dolmalık Patlıcan Kurularının  ipini çıkarıp    kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.

- Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonra  patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.


Harcının Yapılışı:

- Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.

- Soğan ve sarımsakları ince inçe doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).

- Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ( ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.

- Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.

- Sos Yapılışı

- Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça  koyup 3-4 dakika kavurun

- Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.

- Dolmanın Pişirilişi.

- Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,üstüne de dolma taşı veya ağır tabak ve benzeri bir şey koyun.

- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,

- 5-10 dakika dinlendirdik den sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.

 

Püf Noktalar:                                      

- Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.

- Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.

- Bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.

- İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir  hale gelir.