Malzemeler:
- KARAEFE dolmalık patlıcan kurusu (22 - 25 Adet)
- 300 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)
- 2 orta boy kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı limon suyu [ 2 tatlı kaşığı nar ekşisi veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi ]
- 1 Çay kaşığı karabiber , kimyon, nane ve pul biber
- 1 Tatlı kaşığı tuz
Dolmanın sosu için:
- 1 yemek kaşığı biber salça
- 1 çay kaşığı limonsuyu yada sumak ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 lt Kaynar su
Kurulukların Hazırlanması:
- KARAEFE Dolmalık Patlıcan Kurularının ipini çıkarıp kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
- Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.
Harcının Yapılışı:
- Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
- Soğan ve sarımsakları ince inçe doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
- Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ( ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
- Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
- Sos Yapılışı
- Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça koyup 3-4 dakika kavurun
- Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.
- Dolmanın Pişirilişi.
- Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,üstüne de dolma taşı veya ağır tabak ve benzeri bir şey koyun.
- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,
- 5-10 dakika dinlendirdik den sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
Püf Noktalar:
- Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
- Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
- Bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
- İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir.